6 Ocak 2011 Perşembe

Peklik mi dedin?



Sevgili gebe;

Gebelikte en büyük sorunun kabızlık mı?
Ne yersen ye işe yaramıyor ve tuvalette sinir icinde kalakalıyor musun?
Aman ıkınmayayım, çoçuk düşecek gibi acayip düşüncelere bile kapılıyor musun?
Her daim duyduğun "kayısı ye", "sabah ılık su iç" gibi yöntemler fasa fiso geliyor mu?
Bırak gebeliği, yoksa her daim mi kabızsın??!!

Müjdemi isterim, harika bir çözüm buldum sana!

Üryani Eriği!!

Evet ismi bir tuhaf geldi değil mi? Tuhaf muhaf, işe yarayan ve bence tadı da şahane bir şey bu üryani eriği. Kabuklarının soyulmuş olmasından geliyor adı..Hani anadan üryan deriz ya, üryan=çıplak..Bu da kabuksuz, dolayısıyle çıplak.

Kastamonu taraflarının eriğiymiş, Ala erik olarak da bilinirmiş, B vitamini ve mineraller açısından çok zenginmiş...

Ben bu eriği hayat boyu peklik çeken, barsaklarında türlü problem olan zavallı anacığımdan Arda' ya hamileyken öğrenmiştim. Her akşam kendi tabiriyle "veteriner dozu" sinameki ile ancak tuvalete gidebilen bir kişi olarak annemin uzamanlık konusudur bu işler. Ben de soya çekerek annemin ufak bir kopyası halinde seyrediyorum, özellikle hamilelik döneminde iyice "bloke oluyorum". Düzenli kullanımla ilk gebelikte "Haaleluyaa!" demiştim.

Ancaak, bu meret kolay bulunmuyor, bulunsa bile başka naneleri onun yerine yutturmaya çalışabiliyorlar. O yüzden bana hep babam alırdı. Bu sene ise bulamıyor..Her pazara gidişinde "Babaaa noolur!" diye yollasam da adamcağızı, hep boş döndü. Ben de şu siteden istemeye karar verdim. Çakma yollayacaklarını sanmam, siparişi verdim, gelir gelmez haber ederim. Ama bu esnada, sen kabızlık mağduru gebe, etrafında araştır, bulabiliyorsan hemen edin, belki sadece bizim buralarda kıtlık girmiştir.

Gelelim nasıl yiyeceğine: Ben kaynatıp komposto filan yapmakla uğraşmadım, hem gereksiz şeker ilavesi yapmaya da gerek yok bence, tadı o kadar güzel, o kadar mayhoş ki, şeker katmak hainlik etmek olur. Ben gece yatmadan evvel 6-7 eriği bir kaba koyup üstüne kaynar su ilave edip sabaha kadar öylece bırakıyorum. Çiğ hali bayağı sert olan bu erikleri sabaha hoşafı çıkmış, ağzı gözü bi yana kaymış olarak buluyorum. Boş mideye lüpletiyorum, üzerine biraz su içiyorum sonra rutin kahvaltı. Gün içinde Lombak tabiri ile "Bodof!" garanti!! :-)

Aynı şeyi kuru kayısı ile uygulamak da yaygın ama bence bu erikle daha etkili oluyor çünkü daha lifli bir yapısı var kayısıya göre, bir de bana suda şişmiş kayısının tadı ve dokusu iğrenç geliyor fakat bu erik hafif mayhoş ve muhteşem bir tada sahip, zevk meselesi tabii..

İşte böyle sevgili kabız gebe..Çok çektiğim için bilirim, berbat birşeydir bu peklik..İstersen bir dene..Eger uyguladığın başka yöntemler var ise onları da bizimle paylaş lütfen!!! :)

Dipnot: Normalde anı dışında yazmıyorum ama baktım ki pek yorum almasamda counter bazı günler 45-50 gösteriyor, belki bir faydalanan olur dedim..Arada bir işime yarayan şeyleri paylaşırım..
Dipnot2: Çok bok muhabbeti yaptım bu gün, hayırdır inşallah! :)

12 yorum:

aslı dedi ki...

Yerim senin paylaşımlarını!!!... :D

Ben de ekleyeyim hemencecik: mürdüm eriği veya anjelika eriği (ikisi de birbirine çok benziyor-farklarını bilmiyorum ben) de çok işe yarıyor bizde efeem ;)

Zeynep

Deli Anne dedi ki...

Bir de hünnap var ki istemediğin kadar gevşetiyor bağıırsakları:)

Nur dedi ki...

b.ktan bir konu ama cok faydali olacaktir eminimm...

ZEYNEP dedi ki...

ah ah çok çektim hamile iken..Yapmadığım şey yemediğim içmediğim nane kalmamıştı :) Sorup sorusturucam walla, sağolasın,her daim lazım birşeye benziyor kendisi :)

ÇokBilmiş dedi ki...

Ben de hergün takipteyim; devam edin siz :)

Itır dedi ki...

Zeynep demekki erikgillerde var bir iş :)

Deli anne, onu da deneyeyim, her mevsim bulunuyor mu?

Nurcum..arada bir lazım mok muhabbeti de :)

Zeynep, evet hamile olmaya gerek yok, her daim kullanılabilir bir mucize..hem 2. yede hazırlık olur ;)

Çokbilmiş, sen oku, ben yazarım hep!! :)

OYA dedi ki...

her sabah kahvaltıda 4-5 zeytin çekirdeği yiyin.10 gün yapın bunu.sonra bloğuma beklerim herkesi teşekkürlerinizi almak için.:))))

Ceyda dedi ki...

Ohh nihayet güncel tarihi yakaladım :) resim süper pek güldüm işyerinde kıs kıs benim bu konuda derdim yok ama kenara not edeyim ne olur olmaz belki yaş ilerleyince rulet yavaş döner :)
Bu arada biricik Ayça böcüküümüde buradan öpüyorum

Itır dedi ki...

Oya, çekirdek mi yutacağız? Çıkarken tırmlamasın?? :)

Ceycey..sen bu konuda gayet şanslısın şekerim! :)

Unknown dedi ki...

ne bu boyle butun kabızlık sırları ıfsa.ben sana demek kı nasıl yumusatacagını ogretememısım. cok fazla et pılav yeme tavuk etı de tıkıyor erık kayısı felan ye bol su ıc daha da cozemezsen bolca kırec cozucu ıc opt. anane

Ceyda dedi ki...

hehehehe çok yaşa sen en büyük ananeeee :)

Damla dedi ki...

Bak üryanisini bilmiyordum ama ben de Ilgaz'ın bezlendiği dönemden siyah eriğin tazesinin, kavanoz püresinin, kurusunun her şeyinin inanılmaz kak ürettirdiğini fark ettiğimden kabızlığın k'sını yazana nurturia'da siyah erik tavsiye ediyordum. Annem de kabız deyince bana peyman'ın pakette bahçeden yazaran Siyah Eriklerinden almış, böyle etli etli suya koymaya falan gerek kalmıyor. Sabah yürüyüşe gitmeden önce sütle bunlardan atıştırmak kolayıma geliyor benim tadı da pek güzel, belki de o iyi gelmiştir.

Çok teşekkür ederim :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...