7 Aralık 2010 Salı

Kadın kasap

Nedenini bilmiyorum, jinekoloji müessesesi ile tanıştığım günden beri hep kendime erkek jinekologlar seçmişimdir. Neden daha rahat olabiliyorum, neden daha çok güveniyorum bilmiyorum ama her zaman ya kendi seçimimle yada şartlar, kişiler yönlendirdiği için kendimi hep erkek doktorlara teslim ettim. Yanlizca bir kere, üniversitedeydik, annem arkadaşım Didem'le beni, kendisinin bir arkadaşı olan kadın bir doktora götürmüştü. Tek "bayan" doktorum o olmuştu..bir kerelik.
..
Henüz 2. ye hamile değilken, bu yaz bir düğünde Ankara' nın meşhur kadın doğumcularından biri ile tanıştım, hani şu havalı caddelerden birinde havalı muayenehanesi olanlardan. Çok samimi bir ortam, kafalar biraz iyi, muhabbet ediyoruz. İlk doğumumla ilgili konuştuk, normal doğum takıntımdan bahsettim, laf döndü dolaştı "bir daha hamile olursam" a geldi ve ben yine Ankara' da bilinen bir kadın doktorun ismini verdim. "Doğal doğuma çok önem verdiğini biliyorum, bir daha hamile olursam ona giderim herhalde" dedim. Durdu, baktı ve "Kadın doktor mu? Sen hiç kadın bir kasap gördün mü? Kadınların panik yönetimi sıfırdır, kuvveti azdır, manevra kabiliyeti düşüktür, dolayısı ile ben olsam hayatta bir kadın kadın doğumcu tercih etmezdim" dedi.
...
Derken ben hamile kaldım, kendi kendime yaptığım kan testi ile kesinleşince durum, hemen dr. arayışına girdim. İlk doğumumu yaptıran ve kendisinden çok memnun kaldığım (gerçi kendisi nereden bulduysa benim bu blogdaki doğum hikayemi okumuş ve sonunda kendisine teşekkür etmediğim için sitemli bir yorum bile bırakmıştır postun altına! İnanmayan baksın, ben dumur olmuştum) Sayın Prof. Dr. Özgür Deren' e gitmeyi çok isterdim ancak maddi olarak kendisinin muayenehane ücretini kaldıracak durumda değiliz şu ara maalesef. Hastanede takip edilmem ise söz konusu bile olamaz zira bu sefer çalışıyorum ve Hacettepe koridorlarında saatlerce bekleyecek vaktim yok ilkindeki gibi..Aynı şekilde yukarıdaki diyalogda bahsi geçen doğal doğumcu kadın dr. a da gidemiyorum..O ücret bu ücret derken, bir şekilde Güven Hastanesinde iş yerimden dolayı indirimim olduğunu öğrendik ve çocuk doktorumuz Emel Hanım' ın tavsiyesi ile Dr. Aslı Yücetürk' e gittik.
..
Hamileliğimi öğrenen yakın çevre soruyor; "Doktorun kim?" İsim veriyorum, pek tanınan bir doktor değil ya, Prof filan da değil, "Hımm" diyorlar, bilemedim gibilerinden, sonra "Ya kadın doktora gitme ya, o hastanede falanca var (falanca erkek) iyi bir doktor, ona dön sen."
Bu tavsiyeyi doktor yakınlarımdan aldım genellikle, "Bak tanıdığım iyi bir Dr. var (erkek) ona gidebilirsin, daha başındasın, değiştir istersen.." Yada hekimlikle alakası olmayan arkadaşlarım: "Ay ben hayatta gitmem kadın jinekoloğa" yada "Aman kadın jinekolog mu olurmuş, boşver erkek bir tane bulalım" Bu tavsiye ve yorumlar çoğaldıkça düşünmeye başladım, neden böyle bir önyargı var acaba? Hekim olanlar dışındakileri pek eleştiremiyorum, zira başta anlattığım gibi bende de bir erkek jine. saplantısı vardı, gerçi hiç kimseyi kadın dr.a gidiyor diye eleştirmedim yada seçiminden döndürmeye çalışmadım ama..neyse. Fakat hekim arkadaşların yorumlarını gerçekten yadırgadım, nasıl oluyorda meslektaşları hakkında böylesine bir cinsiyet ayırımcılığı yapabiliyorlar? Hele en baştaki sen hiç gördünmü kadın kasap şeklindeki yorum beni benden almıştı..
..
Velhasıl, bu tepkiler ve yorumlardan sonra henüz kararsız olan ben, önemli bir terslik olmaz ise Aslı Hanım'la devam etmeye kesinlikle karar verdim. Benim için şu anda doktorun ne cinsiyeti ne de profösörlük ünvanı önemli, sadece benimle yakından ilgilenmesi ve abuk subuk sebepler sunarak beni kesmemesi önemli. Hem yıllardır ebeler doğurtmamış mı Anadolu' da kadınları, yurtdışında hala ebeler var, çoğunluğu da kadın. Bu cinsiyet ayırımcılığı hakkında daha derin şeyler diyesim vardı ama hamile beynim işyerinin kalabalığında anca bu kadar toparlayabildi...

Sonuç, ben kendimi Aslı Hanım' a teslim ediyorum, yorumların inadına..Başka bir Dr. arayışım bitmiştir, heleki işyerimden birinin eşini bayramda normal doğurttuğunu duyduktan sonra daha bir rahatladım..."Bağyan doktorum" a, kadın kasabıma kendimce destek oluyorum bu erkek egemen, ayırımcı toplumda...

Merak ediyorum, burayı okuyanlar hangi cins DR. tercih ediyorlar ve neden?

Girl Poweeeeerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!! :-)

21 yorum:

sumeyye dedi ki...

ben de de erkek jin. takıntısını bırakın erkek dr takıntısı vardı..
(kı burası kucuk bır sehir ve zaten 2 özel hastane var..) devlette kilerin hep özel muayenehaneleri vsr..
ben de sadece genel tetkıkler ıcın özel hastanelerin birine de (eskı ısyerım ve tatsız ayrıldıgım ıcın) gıdemeyecegım ıcın. (evımın de karsısı kendılerı) dıger özele gittim.. baayana..
sonra gün geldi gebe kaldım.. lekelenme sebepli endişe ile de olsa o dr a gittim. ilaç ve rapor ile ev.. sonra düşündüm evhamlarım geldi.. meşhur erkek jinekoloğa gitmeliydim.. gecen ctesı gittim.. ve havamı aldım.. hakkımı helal eder miyim bilmemç.. zira kanlı lekelenmelerim ile devam ediyorum şu an.. ve o bay jinekoloğun eşi de jinekolog. ona gideceğim bir de.. ruhsuz bay jin. dınlenmeyı bıle çok gördü.. hamile olan kuzenımın dr u risk yokken bile bir dolu öneri sunarken benim zeki dr um aaa yatmaya gerek yok..ayaklarında pıhtı olusur kalk sen yemegını vs yap dedı.. sankı felclı gıbı dınlenıyoruz..hayret.. muayene de de benı zorladı.. o yuzden ben erkek jinekolog iyidir inancına artık katılmıyorum.. bu bir insanlık meselesidir..
hayırla kolaylıkla sağlıkla sonlansın dileğim hepimizin ki..
minnak kızınızı sağlıkla kucaklayın :)

Adsız dedi ki...

iki kere dogum yaptim ve ikiside farkli ulkelerde.ve gene tabiiki degiisk doktorlar tanidim bir cok ulkede.ama benim tercihim hep erkekkkk doktor,kadinlar bir felaketti.ozenli ve hassas degiller bir kere.ve hepsi cok daha kaba muayene sirasinda,belki benim sansimdi ama toplam 4 ayri ulkede hep kadin doktorlar berbatti,
ama unutmayin tabii sizin hissettikleriniz onemli,baskasinin degil,allah tamamina erdirsin,
sevgiler
tijen

Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

dogum oykunu yeni okudum ıtırcan. coook ozendim vallaha. umarım 2.de aynen boyle su gibi olur

gülay dedi ki...

Jinekoloğumun cinsiyeti konusunda hiç kafa yormamıştım.Es kaza bir kadın jinekoloğa gittim.En sade anlatımla onun da ANNE oluşunun ,benim geçtiğim yollardan iki kere geçmiş olması,midem bulanıyor derken ne yaşadığımı anlıyor olmasının verdiği rahatlıkla harika bir hamilelik süreci geçirdim.
Bende de kadın diş hekimine güvenememe hali vardı.Nedendir bilinmez sanki güç gerektiren bir işmiş de kadın olduğu için yapamayacakmış hissi oluşur-du.Neyse ki yeni diş hekimim kadında bu anlamsız kaygılarım yok oldu:)

Itır dedi ki...

Sumeyye!! kız mı dedin?? Ay içine mi doğdu nedir? Daha cinsiyeti bilmiyoruz ama valla ne güzel olur kız olursa :) Merak ettim lekelenmeler devam ediyormu hala? Kacıncı haftadasın?

Itır dedi ki...

Tijen teşekkur ederim..bakalım deneyeceğim, inşallah özenli ve kibar davranır bana :)

Itır dedi ki...

Hülyacan inşallah ya! Sağolasın gözüm ;)

Itır dedi ki...

Gülay, benim bu yeni doktorum da yeni doğum yapmış, hatta sıkıntılı bir doğum ve lohusalık geçirmiş diye duydum, ne yalan söyleyeyim bu bile kendisine yakın hissetmemi sağladı..bakallım, umarım uyumlu gider herşey..

Sen Gelince dedi ki...

Itır'cım hiç yorumda bulunmama kararı almıştım okurken ama sonra sonunda sen sorunca yazayım dedim. Aynı takıntı bende de var. Daha kapsamlı üstelik. Kadın doktor, kadın hoca, kadın yönetici... Kadın düşmanı mıyım neyim? Şaka bir yana kendi deneyimlerim bu sonuca itti beni hep... Bir de belki kabul etmeliyiz sor ve anlaşılmaz insanlarız biz:)))

Sen boşver şimdi kadını erkeği... Doktorun içine sindiyse, sana güven veriyorsa gerisinin ne önemi var? Sen doğurmana bak sağlıcakla:)))

Itır dedi ki...

Özlem, sanırım haklısın, kilit kelime anlaşılmaz insanlarız biz. Kadınların yani kendimizin daha çetrefilli düşünen varlıklar olduğunu bildiğimden belki de kadın dr. un daha yargılayıcı, daha Dr.luğu dışında da şeyler düşünecek, yorumlayacak bir yapısı olmasından şüphelendiğim için hiç bir zaman güvenemedim..Bu sefer iyi gidiyor gibiyim, dedim ya onca tepki kendimi kadına yakın hissetmeme sebep oldu..bakalım nasıl gidecek ? :)

sumeyye dedi ki...

ben 7+3 teyim ama sen sona girl power diyinceee ben direkt öyle algıladım :) ah dilerim ki hayırla saglıkla sonlansın butun gebelerın gebelıgı :)

o ilk sümeyye

aslı dedi ki...

Cevap veriyorum.
:P
Asla kadın jinekolog arayışına gitmedim. Çünkü uzun tırnaklı ve eldiven kullanmayan bir jinekologun arkadaşıma kürtaj yaptığını gördüğümde şok geçirmiştim neredeyse!!..
Aslı'yı doğurtan ise Ankara'da kadın bir doktordu. Kuzenimin çok yakın arkadaşıydı. Başka bir vesile ile ona gitmiştik. Ama hamileliğim boyunca onun ilgi ve alakasından, kendinden (2çocuklu) verdiği hamilelik ve doğum örneklerinden çok faydalanmıştım. Şimdi yine Ankara'da doğal doğumcu, normal doğumcu tanıdığım güzel bir kadın doktor var. Ama burada İzmir'de erkek diye yaptım seçimimi - ne yalan söyleyeyim. Burada Aslı'yı muayenehanesine götürdüğüm 2 kadın doktor da bana "bebeğim" "canım" şeklinde hitab edince "sağolun ben almayayım" dedim.
Zaten genel anlamda bence kadın doktorlar çok kendilerini beğenmiş oluyorlar bize karşı hareketlerinde. Erkek hastalara da aynı şekilde davranıyorlar mı bilmem? - SÖZ MECLİSTEN DIŞARI!!! ÇÜRÜĞÜN YANINDA LOKUM GİBİLERİ DE VAR ELBET AMA ÇOĞUNLUK BÖYLE BENCE. BU YAŞA KADAR EDİNDİĞİM TECRÜBEM BUDUR.

Zeynep

Itır dedi ki...

Haha Sümeyye, onu hani kadın doktoruma destek çıkayım diye yazmıştım :) Bu arada senin yorumundan sonra bi dolu telefon aldım "Nee? Kız mııı?" diye :)

Zeynep, canım bebeğimli konuşan her türlü insan evladı karşısında tüylerim tiken tiken olur benim zaten..Kürtaj hikayesi ise korkunç, kusabilirim!

pommeler dedi ki...

Merhaba
ben doğal doğum hikayenizi okudum ve çok etkilendim umarım bende normal doğurabilirim :D ama henüz hamile değilim bile (hay allah saçlamıyorum neyse)
bende ankaradayım ve kadın bir jinekolaga gidiyorum ama en yakın kız arkadasım onu tavsiye ettigi icin
açıkçası hic düsünmemiştim erkek mi kadın mı diye daha önce gittiğim 2 erkek Dr lada bağ kuramadık(yani bag dedigime bakma ben ısınamdım adamlara) ama bu kadına içim ısındı güvendim hamile kaldığımdada onunla devam etmeyi düsünüyorum

p.s. çok tatlı bir çocuk arda maşallah :)

Itır dedi ki...

Pommeler, önemli olan zaten içinin ısınması, iyi bir diyalog kurabilmek ve güvende hiisedebilmek..umarım istediğin zaman hamile kalır, rahatça da geçirirsin bu kadınla :)

ps. teşekkurler!

anne kaleminden dedi ki...

aaaa... özgür deren mi dedin, 2.gebelik takibimi ve doğumu yapmıştım kendisiyle, ne şirin bir adam o yaa... çok seviyorum kendisini zaten şu an hacettepede özel muayene almıyor, kendi muayenesini açtı ve ücretleri de yükseldi malesef... ben çok fazla kadın doğumcuya gittim ama hiç bayanla rastlaşmadık. nedense tercihim benim de erkek (hayal duymasın bunları)

Itır dedi ki...

Anne kaleminden, ben de sevmiştim kendisini, ama 300 tl verecek gücümüz yok her ay, o yüzden gidemiyorum kendisine..Ama bu cuma ayrıntılı ultrasona ona gideceğim..Bu arada kendisi doğum hikayeme yorum bırakmıştır, gördün mü?? Rezil olmuştum ben adama!! :)

ÇokBilmiş dedi ki...

Ben özellikle kadın doktor seçen yegane insanım sanırım :) Hem kendimi daha rahat hissediyorum (vajinal kontorllerde gevşeme açısından) hem de kadın dayanışmasının gerekli olduğuna inanıyorum. Ben de hukukçuyum. Yarın öbür gün bana da "Kadınlarda panik yönetimi yoktur" filan denilip de işim küçümsenirse ne yaparım?
Hamileliğimin başında bir erkek kadın doğum uzmanına gitmiştim. Çok da memnundum ama ne zaman vajinal muayene aşamasına geldik, ben gerilmeye başladım. Kadın bir kadın doğum uzman buldum ve kadın dah ben sormadan bacaklarımda krampların başladığını tahmin etmiş ve üstelik sadece magnezyum ile bu sorunu çözebileceğimi de söylemişti. Demek ki neymiş? Damdan düşenin ahlinden ancak damdan düşen anlarmış :)

Ceyda dedi ki...

Çevremdekilerin çoğu kadın jin. tercih ettiği için azınlıkta sanıyordum kendimi değilmişim meğerse. Kadın erkek ayrımı yapmak hiç istemem ama maalesef özellikle diş hekimliği konusunda mutlaka erkek doktor diyorum. Jinekolojide aslında kişinin kendini rahat hissetmesi de önemli ama öyle olaylar duydum ki maalesef erkek doktor daha iyi diyorum. Tabii ki de iyi bayan doktorlar vardır çok bilmiş'in yorumunda olduğu gibi.

buğday taneleri dedi ki...

Benim doktor arkadaşım da kadın kadın doğumcuya karşıydı. Erkekler daha nazik oluyormuşmuş. Halbuki benim doğumumu yapan kadın olmasına rağmen gayet nazikti ve ben kendimi onunla daha rahat hissedebiliyordum. Doğumumda da tüm ekip şansıma kadın oldu. Gayet de memnunum ;)

leylaveben dedi ki...

Ocak 2011'de hamile olduğumu rastgele gittiğim dr.Aslı Yücetürk'ten öğrenmiştim. Sonra hep onla mı devam etsem diye düşünürken senin bu yazını buldum. Daha karar verememiştim ki fetusun gelişmediği görüldü ve aldırmak zorunda kaldım (bir nevi uludere katliamı yani). Katliamin ardından bazı rahatsızlıklarım oldu ve tekrar aslı hn.a gitmek istemedim zaten hem başta tam içime sinmemişti hem de kötü bir anımız olduğu için dr değiştirmeyi düşünüyordüm. Bu sırada senin bu yazında bahsettiğin prof dr Özgür Deren'i hatırladım. Ona gitmeye karar verdim çok ciddi bi rahatsızlığım yoktu ama genel olarak tavrından çok memnun kaldım. ekim 2011de tekrar hamile olduğumu öğrendiğimde hiç düşünmeden (aslında ücreti biraz düşündürmüştü)Özgür Deren'e gitmeye karar verdim. Doğuma kadar senin şu meşhur ardanın doğumunu anlattığın yazını defalarca okudum çok faydalandım:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...