30 Aralık 2010 Perşembe

Ayrıntı..

Geçen cuma günü (14.12) ayrıntılı ultrason için Arda' yı doğurtan eski Dr. umuz Prof. Dr. Özgür Deren' e gittik. Şimdiki Dr. umuz Aslı Hanım ayrıntılı için Ankara' nın klasikleşmiş 2-3 ismini önermiş sonrada Arda' nınkini kimin yaptığını sormuştu, yanıtımız üzerine yine kendisine gidebileceğimizi söylemişti, bizim de tercihimiz zaten bu yönde olacaktı..

Bu ayrıntılı ultrason (A.U diye analım artık) başlı başına ayrı bir sektör sanki. 20-22. haftalarda istenen bu tarama için belli başlı bir kaç isim var, bütün kadın doğumcular hastalarını onlara yönlendiriyor. En azından Ankara-İstanbul için böyle. Normal takibi hastane vaya muayenehanede rutin olarak bir Dr. tarafından yapılan gebe, haftası gelince kendi Dr. unun önerdiği dışarıdaki uzmana gidiyor, böylece belkide daha "ileri" bir ultrason cihazı ile "başka bir göz" daha görmüş oluyor bebeği..Amaç anomali riskini en aza indirgemek..Bu işlemin bedeli çok da ucuz değil, 400-600 TL. civarında değişiyor Ankara' da, İstanbul' u bilemiyorum, eminim daha tuzludur...

Ankara' da bu A.U. için önerilen isimlerin uzmanlık alanları da farklı, kimisi kadın doğumcu, kimisi radyolog, kimisi nükleer tıpçı. Kimisinin muayenesi dillere destan; 40 dakika sürüyormuş, yanağındaki beni bile görüyormuş, annesine benzeyecek demiş, hakikaten bebek hık demiş anasının burnundan düşmüş filan..Kimisinin de illaki şöhretini gölgeleyecek hataları var dilden dile dolaşan; efendim bu kadar uzman ve meşhur bir Dr. nasıl da damak yarığını farkedemedi yada koskoca filanca yemek borusu anomalisini atladı vs..

Arda' nın zamanında, tam da 20. haftamda karar vermiştim Ö. Deren' e gitmeye. Bir önceki Dr. uma veda etmiş, Hacettepe' de kendisinin rutin takibine girmeye karar vermiştim. İlk görüşmemizdi, kısa bir girizgahtan sonra neden Dr. değiştirdiğimi filan anlatmıştım sonrada muayeneye almıştı beni. Asistanlar bir takım ölçümler yapmış sonrada kendisi gelip üzerinden geçmişti tüm verilerin. Muayene bitip de tekrar konuşma faslı başladığında şöyle bir diyalog geçmişti aramızda:

"Şeeyy, pardon, benim tam da A.U. zamanım sanırım, beni kime yollayacaksınız??"

"E yaptıkya işte A.U. içerde!"

"Yaa? Ama ben hep duyuyorum 40 dakika filan sürüyormuş..yani..öhhöm..." (hem biraz mahçup, hemde hafif hayal kırıklığı ile..Çünkü hep duyoyordum, tepeden tırnağa incelenen bebeği, orası burası hakkında detay, milletin ellerinde 3 boyutlu fotolar..)

Kendisi bana; bu A.U. işinin ne kadar abartıldığını, bakılması gereken asıl önemli 8 nokta (hatırladığım bu, yanlış olmasın) olduğunu, onların detaylı şekilde ölçülmesi gerektiğini, geri kalanın fasa fiso olduğunu, bebeğin kime benzediği veya burnunun hokka gibi olup olmadığının işin magazinsel boyutu olduğunu, kendisine Anadolu' nun her yerinden sırf bu A.U. için bir dolu hasta geldiğini, tabii ki dışarı hasta yollamadığını çok daha detaylı ve teknik olarak anlatmıştı. Zaten sonradan anlamıştık kendisinin riskli gebeliklerde ve ileri düzey ultrasonografide uzman olduğunu..

Gelelim geçen cumaya. Özgür Deren' in Hacettepe' deki yaklaşımı ile özeldeki yaklaşımın farkını merak ediyordum en çok. Acaba kendisi de özel muayenehanede "40 dakikacı" ve "magazinsel bilgici" olmuşmuydu? Bu hamilelikte kendisine gitmediğimiz için bizi nasıl karşılayacaktı vs....

Ultrason kısmı toplam 15 dakika kadar sürdü sanırım. Meşhuur 40 dakikacı M.S. kadar olamamış yani :))

Tüm taramaları naklen aktardı bize, "Şimdi mesaneye bakıyoruz, şimdi böbreklere, hmm gayet iyi, bilmem kaç santim, haftasıyla uyumlu" gibi hep içimizi ferahlatacak şekilde konuştu bizimle, ölçümleri yaptı, asistanı not aldı. Sonra başa dönüp hepsini tekrar taradı ve asistanla kontrol ettiler. En son bir kaç pozu da 3 boyutta gösterdi, tüm magazin buydu. Gayet yeterliydi bence. Zaten karnıma 40 dakika ultrason tutulup da içerdekinin o kadar zaman ses dalgasına maruz kalmasını ben şahsen hiç istemezdim..

Sonucumuz iyi çıktı, yani herhangi riskli bir durum görmedi, zaten bu A.U. nun normalde yüzde 1 lerde dolaşan riskleri binde 1 lere indirdiğini söyledi..Hiç bir tarama zaten riski sıfıra indirmiyor..

Biz Arda' nın takibi ve doğumunda ve bu seferki A.U. deneyimizde de kendisinden çok memnun kaldık. Mesleki bilgisine ve birikimine güvendiğimiz, gayet keyifli ve güleryüzlü bir Dr. kendisi..Herşeyden önce çok sakin ve hamileliği bir hastalık gibi algılamayan doktorlardan birisi..Yüzmeye devam etmem için yine gaz verdi bana :)

Doktor seçimimizi anlattığım "kadın kasap" yazımda anlattığım gibi şartlar uygun olsa idi, hiç düşünmez tüm takibi yine kendisi ile yapardım..

Sadece A.U. taraması için veya düzenli takip için Dr. arayanlara tavsiye olunur..Ulaşmak için ismini Googlelamak kafidir :)



14 yorum:

saricizmeli dedi ki...

PEk meşhur di mi M.S. İki sene içinde de fiyatını iyice arttırmış diye duydum.

Benim doktorum da A.U. yu kendisi yaptığı için Ankara'nın meşhur A.U. cukarını dolanmadık.

Hadi bakalım kızlar sağlıkla ve zamanında bizimle olsunlar.

Itır dedi ki...

Evet, Ankara' nın en pahalısı ve en 40 dakikacısı kendisi...
Yeni yılda sağlıkla cimcimelere kavuşmak dileğiyle..

aslı dedi ki...

Ben dogum hikayen hk ne soyledi en cok onu merak ediyorum doorusu ;)

Itır dedi ki...

Aslı, konu açıldı ve espri ile karışık mahçubiyetimi dile getirdim, kendisi de yorumuna bıraktığım cevabı okuduğunu ima ederek, hafif yollu dala geçti benimle..güldük..geçtik..
:)

Itır dedi ki...

yani zeynep demek istedim hahaha :)

Ceyda dedi ki...

İzmir'e daha uğramamiş bu A.U. olayı en azından benim doktorum bu dediğin tüm taramaları benim aylık rutin kontrolümde yapmıştı haftasını hatırlamıyorum ama başka bir doktora yönlendirme??? Yönlendiren doktorlar yönlendirdikleri sayılı tekel kurmuş olan bu doktorlardan yüzde alıyolar mı acaba???

anneyazar dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Itır dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
anneyazar dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
anneyazar dedi ki...

Ben de M. S.'e gittim. Kendisi hiç te burnu sana benziyor, kaşı berikine benziyor ciddiyetsizliğinde bir dr. değil. Muayenesi de öyle 40 dakika filan sürmüyor. Muayene ücretinin fahiş oluşunda ki fikrinize sonuna kadar katılıyorum. Benim gittiğim dönemde de pahalıydı ama şu anda ki kadar fahiş bir fiyat söz konusu değildi. Ama gerçekten işinin uzmanı ve insanın kafasında hiç bir soru işareti bırakmayan bir dr olduğunu söyleyebilirim.

Not: Bir önce ki yorumu silmeyi başaramadım. Bir önceki bölümde farketmeden yaptığım ismi açık yazma hatasını burada telafi ettiğimi düşünüyorum. Mailinizi de bilmediğimden size ulaşamdım. Mümkünse bir önce ki yorumu silmenizi rica edeceğim. Sevgiler.

Itır dedi ki...

anneyazar, istedigin gibi yaptim, sonraki gelen baglantili yorumlarimizi da sildim karisiklik olmasin diye..asayis berkemal dimi? :)

anneyazar dedi ki...

Süper olmuş Itır'cım:))

sumeyye dedi ki...

Merhaba çok acilen benımde randevu almam gerekıyor Ayrıntılı ultrason ıcın. uzaktan gelecegım ıcın. maıl adresı goremedıgımden yazamadım. buraya mecburen. doktorumun avsıyelerı arasında Özgür Deren olunca bu post geldı aklıma.. bir de fiyatlar konusunda bilgi alsam :S

Itır dedi ki...

Sumeyye benim mailim itirsalanci@yahoo.com..
neye ihtiyacın varsa yaz bana.

randevu icin de www.derenklinik.com adresinde iletisim altinda her turlu bilgiyi bulabilirsin..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...