24 Eylül 2014 Çarşamba

Sistem-ül tedrisat, hayal kırıklıkları, MONED ama asıl Mutlu bir Keçi üzerine...

Bugün eğitimciler ayakta..Bir çok şehirden grev-yürüyüş haberleri, resimleri geliyor. Sistem ortada, üzerine dini dayatmalar, çıkarlara göre kapı aralamalar, rüşvet verip özele postalamalar, türlü hinlik, hainlik...Kokuşmuş, dökülen bir sistem..Nereden tutsan elinde kalan, elinde kalmayı bırak, endişelendiren korkutan bir sistem...

Öte yandan ilkokulun birinci sınıfında 3 haftalık tecrübesi ile okulu eleştiren oğlum.."Neden daha çok bahçe saati yok? Hep masa sandalye, çok rahatsız! Teneffüs ne saçma bir şey..Daha adımımı dışarı atarken zil çalıyor? Çizgi çalışmaları çok sıkıcı.." diye dertlenen Arda Totisi...


Anasının durumu ortada zaten..Arda dertlendiğinde ne diyeceğimi şaşırıyorum.. (Anasının durumunu bilmeyene, daha önce okumamış olana özet: TIK )

Tüm bunların karşısında alternatif eğitim için çabalayan bir kesimin varlığı!! Ne kadar umut verici!!

Aslında biz de kendi adımıza 2 yıl önce bir şeyler yapmak adına "elden geldiği kadar" çalıştık, çabaladık..Hala facebookda -2 yıldır aktif olmamasına rağmen- beğeni alan, sayfa üyesi azar azar da olsa çoğalan MONED o çabalar ile kuruldu. Güzel fikirler, umut dolu projeler, heyecan, istek, var olan sisteme isyan hepsi mevcutu. Mevcuttu da, olmadı, olamadı..Dernek, toplantılar, mail/telefon trafiği, milli eğitim ile görüşmeler, finans arayışları, bina bakmalar...Sonunda koca bir hayal kırıklığı!! Belki yeterince çalışmadık, belki doğru zaman değildi, belki doğru bileşenler bir araya gelememişti..Bilemiyorum... Zamanında hayli üzgün ve kızgınken, hayal kırıklıkları tavan yapmışken burdan zehir zemberek bir yazı yazasım vardı...Belki kendimi ancak böyle iyi hissedecektim, hırsımı, üzüntümü burdan verip veriştirerek çıkarabilecektim...Sonra zaman geçti...İnsanoğlu, zamanla unutuyor, alışıyor...O yazıyı yazacak halim de, nedenim de kalmamıştı...Sonunda baktım yukarıda yazdığım görüşü benimsemişim : Belki yeterince çalışmadık/istemedik..belki de "doğru/uygun bileşenler (kişiler, görüşler vs.) bir araya gelememişti...

(Yine benim eğitim ile ilgili eşsiz (!) deneyimlerim ve görüşlerim ile başlayan Moned semineri yazısı için TIK)


Çok uzattım, "netice" ye geleyim ben, nerden döndüm dolaştım Moned'e gittim, eskileri deştim?

Yakın bir arkadaşım, oğlunu Mutlu Keçi'ye göndermeye karar verdi, bu haberi okullar açılırken aldım ve çok sevindim.Daha önce konuştuğumuzda kararsızlardı, içimden inşallah denerler diyordum, kararlarını vermişler! :)

Bugün konuştuğumuzda ise duyduklarım daha da çok sevindirdi onlar adına! Çocukların meclis kurduğu bir okul..İsteklerini, istemediklerini demokratik olarak öğretmenlerle tartışan, konuşan, istedikleri atölyeleri seçebilen, hayat bilgisi dersini gezilerle gören, çizgi çalışmasına müzik ritimleri ile giriş yapan, çıplak ayaklı öğretmenleri ile bahçede tozun toprağın içinde futbol oynayan çocuklar...En önemlisi, arkadaşımın oğlunun her gün eve; "Okul harika bir yer!" diye gelmesi...Onlar adına çok ama çok mutlu oldum, umut doldum! :)

Yani..bizim başaramadığımızı birilerinin başarması ve benim çok yakınımdan birinin bundan sebeplenmesi çok mutlu etti beni. Kendi adıma, çocuklarım adına ne kadar hayal kırıklığı yaşamış olsam da...çabaların sürmesi, hayat bulması ve yakınımdan teğet geçmesi çok kıymetli!

Bu kadar..Yazının ana fikri bu idi :))


Ankara'da seneye açılması planlanan Meraklı Kedi ilkokulu için: TIK


Not: Ne dellendi bu? Ne demeye deşti eskileri? diye kumkumlananlar olabilir..tekrar hatırlatayım; aldığım güzel bir haber ve mutluluk birden hatırlattı ve yazdırttı, başkaca hiç bir sebep yok! ;)


3 yorum:

Özlem dedi ki...

Merhaba.. yazınız cok hos.. ben de seneye Meraklı Kedi'nin bir an önce Ankara'da faaliyete geçmesini bekleyenlerdenim..

esra dedi ki...

oğlunuz benim oğlum kadardı ancak ben onu henüz doğurmamış, 2li test sonucunda karın ağrıları içinde özgür deren kim ola diye 'google'larken bulmuştum sizi. şimdi sağlıklı bir oğlum var ve arda kocaman bir abi oldu. yani hayat geçiyor... ama ben tüm bu değişimlere rağmen bu bloga her girişimde içimdeki o eski pırpırları hissedebiliyorum :') eminim arda için herşey çok iyi olacak çünkü çok iyi bir annesi var :)

pınar dedi ki...

Mutlu keciye giden arkadasınızın cocugunu merak ettim dogrusu.. gercekten hayal ettikleri gibi oldu mu? mutlu mu?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...