27 Ocak 2012 Cuma

Yer yatağında cüceye bekçilik ve eşlik etme sorunumuz!

Ne zaman kendi kendine uyuyacak Arda? Ne zaman uyuyana kadar yanında kalmamız gerekmeyecek? Bilen, deneyimlemiş olan varsa beri gelsin zira soracaklarım var!!

Geçen akşam bir dolu planım vardı; kızı uyuttuktan sonra Arda'yı Memo'ya satıp banyo yapmak, ki gerçekten banyo vaktim gelmişde geçiyordu, sonrasında aramam gereken ve belki aylardır konuşmadığım 2 arkadaşımı arayıp laklak etmek ve sonra süt-kurabiye eşliğinde yatağa kurulup Grey's Anatomy 8. sezona "artık" başlayabilmek için ilk bölümü seyrederek şeytanın bacağını kırmak..tüm bunlar yolunda gidersede bir değişiklik yapıp 12:30 u geçirmeden uyumak..

Ne oldu peki?

Kız uyudu, Arda ile vakit geçirildi, uyku vakti gelince Arda arıza yaptı, planlanan saatten yarım saat geç yatağa yollandı, onlar odada kitap okurken ortalığı toplamaya koyuldum, derken kız cızırdadı, geri uyutmaya odasına yollandım, tam uyuduğu sırada Arda bağırıp ağlamaya başladı, kız uyandı, geri uyutmak için çok çabaladım, uyudu, Arda'nın odaya gittim zira hala ışık sönmemiş ve düdük mızırdanıyordu, kapıyı açtığımda "annemle uyuyayım lütfen, ühühüh baba sen giiit" demesi ve yalvaran gözleri ile karşılaştım, kıyamadım, yanına kıvrıldım, kalan kitabı bitirdik, ışık söndü, Arda döndü durdu, uyumak bilmedi, ben "Grey's A. yalan oldu, kızları yarın ararım, bari banyo yapabilsem, işe böyle gidemem artık...." diye düşünürken...Mehmet' in dürtmesiyle uyandım, tek gözüm kapalı, diğeri seğirerek saate baktım; saat 11:30 ve bünye sersem sepelek!Ne banyoya girilir ne bişey..dooğru yatağa yapışılır ve işe yağlı kafayla gidilir...

Arda'nın suçu ne bu noktada? Suçu filan yok tabiiki, biz çocuğa kendi kendine uyumayı öğretemedik, sorun burada. Aslında bu konuda girişimimiz olmadı değil. 9 aylıkken yoğun bir hazırlık ve araştırma döneminin ardından Ferber'i denemiş, çok ağlama, hırpalanma olmadan da 3 gün içinde kendi kendine uyur olmuştu. Artık emzirip, yatağına bırakıp iyigeceler diyerek odadan çıkıyordum ve cüce yataktaki oyuncakları ile konuşa konuşa uyuyordu. Muhteşemdi!! Fakat 13 ay civarında hastalık+evde tadilat dolayısı ile 10 gün annemlerde kalış ertesinde bir gecede Ferber'i yerle bir etmiş, eskisi gibi memede uyuma halimize dönmüş ve 22 ay bu şekil devam etmiştik.

Meme olayı bitince bir müddet omzuma yatırıp ninni ile devam etmiş fakat bastıran yaz sıcakları ile derhal yatağa geçmiştik. Bu arada yatağın parmaklıkları çıkmıştı ve düşerse yumuşak düşüş yapsın diye yatağın yanına koyduğum mindere tüneyerek kendisine kitap okur ve öylece uyur olmuştuk. Bu geçiş çok kolay olmuştu bu arada..Onca ay meme ile kucak kucağa uyuyan Arda hiç arıza çıkarmamış hemen olaya adapte olmuştu. Yalnız uyuma süreleri pek de kısa değildi. 1 kitap, 2 kitap, 3, 4..Derken ışık kapandıktan sonra masal istedi, derken eski bakıcının katkısı ile sırt kaşıma...

Şimdi masal kalktı, kendisi istemiyor, belki de beğenmiyor bizim masalları..Sırt kaşıma kreşe başladığı zaman bitmişti zaten..Ama uyuyana kadar biri muhakkak yanında olmalı..Ya anne , ya baba..Ama anne tercih sebebi..

Nasıl biter bu durum? Kitabını okuduktan sonra ne zaman iyi geceler öpücüğü verip ışığı kapatacağız? Nasıl olacak bu geçiş?? Gerçekten ihtiyacım var bu yollardan geçenlerin yorumlarına, taktiklerine..Zira o odada uyuyakalmaktan hem benim, hem Memo'nun sıtkı sıyrıldı...

22 yorum:

anne kaleminden dedi ki...

a-aaa tam da aynı konuyu yazdım bugün :)

http://annekaleminden.blogspot.com/2012/01/uyku-sorununa-veda.html

geçecek merak etme, sadece zaman :)

larcencielblog dedi ki...

Itır'cım,

Delirdiğim bir gün (9 ay kadar önceydi), dedim ki Çınar'a "tatlım, bu gece yatağına yattığında ben sana kısa bir ninni söyleyeceğim ve odadan çıkacağım. Anne diye seslenirsen gelirim, seni hep duyacağım, söz. Ama yanında kalamam. Öper yeniden çıkarım, ama hep salonda olacağım ve seni duyacağım, bunu bil. Fakat artık kendin uyumak zorundasın çünkü ben çok yoruldum, çok sinirleniyorum ve sinirlenince ikimiz de üzülüyoruz."

Ve o gece, 15 dakika kadar ninni söyledim. Bitince öptüm, iyi geceler dedim çıktım. 5 dakika sonra "anneeeeee"... gittim, 1 dk daha yanında durdum elini tutup, öıktım... 5 dk sonra "anneeeee"... aynı şeyler. 5 dk sonra "aneeeee" yalnızca öpüp çıktım... 10 dk sonra, aynen, 15 dk sonra aynen... ve 1,5 saatin sonunda uyudu.

Ertesi akşam döngü daha kısa sürdü.

Üçüncü akşam tamamen bitti! Odadan çıktım ve kendisi uyudu.

Hatırlarsan, bundan 2-3 ay önce korktuğu bir dönem olmuştu ve yine beni dalana kadar yanından ayırmamaya başlamıştı. Korkusunun geçtiğinden emin olduğum zaman yine aynı şekilde bir konuşma yaptım ve aynı şekilde davrandım. 3. günde yine aynı sonuç!

Bir arkadaşıma da bahsettim, onun da uyku sorunu çözüldü.

Kısacası: eğer çok kararlı (ailece) yaklaşırsanız bu olaya ve kendinize en uygun 'pattern'ı bulursanız, hiç de ağlatmadan uyutmak mümkün oluyor. Öyle hala "yatağına koy odadan çık" modunda değiliz; ama, bir 10-15 dk karanlıkta onunla el ele olmak benim hoşuma gidiyor mesela.

Aklında bulunsun :)

Unknown dedi ki...

Osman 3 yaşını bitirene kadar bizde de aynı rutin devam etti. Çocuğu uyutana kadar ben yorgunluktan çoktan uyuyakalıyordum. Ayılabilip salona dönebilmişsem eğer o zaman da suratını binle asmış, küs bir kocayla karşılaşıyordum. En sonunda oğlumla oturup konuştum. Artık yalnız yatması gerektiğini, eğer ihtiyacı olursa bir seslenmeyle yanında olacağımı söyleyerek gece lambasını taktım, holün ışığını ve kapısını açık bıraktım. O gün bugündür uyutma merasimlerimiz sadece hasta olduğu gecelerde uzuyor. Yalnız şu da var ki 6 yaşına gelmesine rağmen bizim odaya sızma girişimleri hala 2-3 gecede bir devam ediyor. Tarafımızdan çoğu zaman püskürtülse de bazen başarısız olduğumuz oluyor. Kısacası aslında en iyisi çocuğun o kıvama gelip gelmediğini arada bir yoklamak. Bir de maalesef bu işlerin hiçbir reçetesi yok. Ne diyebilirim iki çocukla Allah kolaylık versin

Yasemin Aktuğ dedi ki...

Itır Grey's anatomi dedin ya beni bitirdin. Elife hamileyken olglusun uyku saatlerinde izleyemedigim tüm bölümleri izledim.
Merak ediyorum ne oldu kaza da bebek düştü mü? Diye. Ama bende bir türlü izleyemiyorum boş olan vaktimde uyumayı tercih ediyorum.
Kendi kendine uyumaya bı çözüm bulursan bana da haber ver :))

Itır dedi ki...

Anne kaleminden hemen okuyorum!

Başak'cım, sanırım tek yol bu, konuşarak halletmek. Zaten bu saatten sonra ağlatma filan mümkün değil, hem sökmez hem de zaten yürüyüp salonu basacak kıvama gelmiş bir düdüğü odada yatağa bıraksan kaç yazar? Zaten çok sessiz olmalı zira yan odada Aylin uyuyor..Amaan ne bileyim, ben başlayayım o zaman inceden işlemeye..Çok sağol şekerim! Iglo yapmaya gidiyor musunuz??

Itır dedi ki...

Burcu, sen de yukarıda Başak2ın dediği gibi halletmişsin..Demekki en aklıcı karar bu. Deneyeceğim. Bu arada Arda da gece yada sabaha karşı geliyor yanımıza. Ama onu pek takmıyorum, hoşuma da gidiyor bazen (bazen dikkatini çekerim!! :) ) İlk uykuya geçişte kendi kendine uyuyup bizi esir etmese gece gelişlerini çok takmayacağım...Çok teşekkürler yorum için..aklımda olacak!

Yasemiiin!! Derhal başla, ve ben de başlayayım tabii ki! 8. sezon harikaymış ve aslında bayağı trajik gidiyormuş..Sen önce 7 yi bitrieiceksin dimi? Bebeği söylemeyeyim, heyecanı kaçmasın!! ;)

larcencielblog dedi ki...

Çınar da arada sabaha karşı bizim yatağı ziyaret ediyor, valla ne yalan söyleyeyim, 1 saat kadar sarmaş dolaş yatmak bana da çok iyi geliyor, ellemiyorum :D Sabah karşı değil de gecenin körüyse yatağına geri götürüyorum gerçi, zira saçma sapan yatıyor malum :))

He, gidiyoruz iglo yapmaya :) Sen de geliyor musun diyeceğim, ama, iki bebeyi birden satacak yer bulamama ihtimalin oldukça yüksektir sanırım, di mi?

senay c dedi ki...

Yorumları okudum,
Dün akşam ben de aynı dertten muzdaripdim. Ama ikisini de uyutma görevi bende, zira bu aralar baba şehir dışında. Yiğit benimle yatak odasında uyuyor.Güneş i uyuttum,Yiğit ağlayınca güneş uyandı,dön yeniden uyut..sonra Yiğit i uyut,ben de hep sızıp kalıyorum. Fringe sezona başlayamadım bile. Hatta başlamak gibi bir beklentim de yok. Şu işi benim yerime birileri öğretse çocuklarıma..

Adsız dedi ki...

Naz dedi ki:Dogu bi donem sallandi bi donem kendi kendine uyudu bi donem memede uyudu bi ara iyi geceler diyip gidiyodu kendi kendine uyuyodu sonra korkular basladi ninniydi masaldi derken 3,5 yasina geldi..2 ay oncesine kadar uyuyana kadar yaninda kitap okuma fasli devam etti..fakat ben artik 5. Ya da 6.kitabi okurken uyumaya ve sacmalamaya basladim(orn.sonra parmak cocuk genel mudurluge teklif yapmis,annesi reddetmis teblig basilmamis gibi...)Daha da onemlisi eve Subatta ailenin dorduncu elemani eklenecek olunca saatlerce kitap luksumuzun olmayacagini dusunduk ve hafta ici bir haftasonu iki kitapta anlastik..ilk 6-7 gun direnis isyan yatmamalar kusmeler duygu somuruleri ve gozyaslariyla gectiyse de 1 haftanin sonunda bu duzen oturdu.. Tavsiye ederim :) uzun bi yorum oldu ama konu cok taze yazmadan gecemedim...

Yasemin Aktuğ dedi ki...

Itir, en son seyrettiğim bölüm o kaza bölümü o kaçıncı sezona ait 6 miydi? Eğer öyleyse önümde bir koca sezon ve 8. Sezon var desene.
Hayatta bıkıp usanmadan izleyeceğim 3 dizi var Grey's, sexs and City, ve çemberinde Gül Oya.
Yaaa dizi izlemeyi özledim. Itır, bu postta kendime çıkardığım tek sonuc bu oldu. :)))

saricizmeli dedi ki...

bugün bir arkadaş toplantısından UE gelmeden banyo edeyim diyerek ayrıldım:))
gerçekten ne araya sıkıştıracağımı bilemediğim iş benim de banyo.
iyi ki şimdi gündüz evdeyi mde NE nin bakıcısı varken hallediyorum.

Itır dedi ki...

Şenay, 2 bebeyle bu uyutma işi hakkaten zor değil mi? Çok ufaktan alıştıramadıkki kendi kendilerine uyumaya..Bak hala kızla aynı hatayı yapıyorum..Neyse ben bi bloguna geleyim senin..hallerimiz aynı sanırsam :)
Dizi dediğin gibi yalan artık!

Itır dedi ki...

Naz, bir ara kendi kendine uyuyormuş ne güzel..Biz de maalesef hiç olmadı o iş! Bu arada kitap konusunu hallettik 1 , en fazla 2 kitap okunuyor..Ama şu uyuyana kadar karanlıkta yanında kalma durumu yok mu? Off oF!
Az kalmış bu arada senin de..Hadi bakalım..sağlıkla!

Itır dedi ki...

Başak..aynen, gelemedim..Memo Arda ile tunalıya gitti, ben de kızla evde kaldım...Bir ara getirsemmi diye düşündüm ama hem üşendim hem de kız durmazsa pek bi anlamı olmayacağını düşündüm...

Itır dedi ki...

Yasemin kaza 7. sezondu sanıırm..Pek hatırlamıyorum, ara verince hepsi hayal oldu!! Bu arada ayynen 10 kere seyrettiğim bir S&City bölümünü 155 kere daha seyredebilirim ve ben de çemberimde gül oyanın hastası olmuştum, sonradan dvd den seyrettim..Ne kadar benziyor dizi zevkimiz!!..Postun ana fikri ha? hahahah :))

Itır dedi ki...

Menekşe..işa başlayınca görücem seniiiii!!! :-)

ÇokBilmiş dedi ki...

Alternatif bir yöntem: http://www.aylinanne.com/iki-yas-ustu-cocuklara-kendi-kendine-uyumayi-ogretme/

Burcu dedi ki...

Benim sıpa da 4 oldu hala yanında biriyle uyuyor :( Ama 2. de çok iddialıyım, 2,5. ayda şşş-pat yöntemine başladım, bugün 9. gün hala yanındayken uyuyor ve bazen de ağlıyor ama gerekirse ben de ferberi denerim... kolay gelsin sana arkadaşım...

Itır dedi ki...

Çok bilmiş bakacağım sağol!

Ya Burcu ben de çok kararlıydım ama bu sefer de o kadar çok hastalık oldu ki..tam başlamaya niyetlendim hastalık, tam o geçti diş..kıyamıyorum bir de..daha yufka yğrekli mi oldum ne? Bak 8 aylık oldu bile..hala kucakta pış pış :((

Znp dedi ki...

Itır tam benim gündemim olmuş bu. Biz henüz "anne veya baba, tercihen anne" kısmına bile geçemedik. İlla ki benle sarılarak uyuyor Yunus. Ve hamileliğin de etkisiyle ben ondan önce uyuyorum genelde :) Anca yorumları okuyorum yani, bir çözümüm yok. Ama zamanla alışacağına inanıyorum, çok pozitifim :)

Itır dedi ki...

Zeynep, kız doğmadan önce biz de "ille de anne!" aşamasındaydık. Ama doğumdan sonra bir şekilde benim Aylinle ilgilenmem gerektiğini kabullendi ve babayla uyumaya başladı. Yine de şimdiden arada bir babanın devreye girmesini denemenizi tavsiye ederim vede yunusu öperim!!

senay c dedi ki...

Itır,
hafta içi annem Güneş'e bakmak üzere bizde kalıyor. Yiğit'in odasında yatıyor. dolayısıyla Yiğit ve Güneş bizim yatak odasında kalmaya devam edecekler.

Bahane felan da arıyorum,bulamıyorum aslında kendi kendine uyumayı öğretme konusunda..öylece yaşayıp gidiyoruz..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...