21 Ekim 2010 Perşembe

Anlat evladım...

3 yaşına kadar işaret parmağıyla bir şeyleri "ıh ıh" diye göstererek derdini anlatmaya çalışmış, 1,5 yaşında papağan gibi konuşan abisinin ardından 3 yaşını devirdikten sonra "eh lütfen" dili açılmaya başlamış e haliylede anasını illet etmiş, derdini anlatamadığı için kendisi de epey asabi bir şahsiyet olmuş olan bir ananın, "kesin bana çekti" serzenişlerine inat, çok acele etmese de konuşma konusunda kendince büyük adımlar atıyor Arda Toti' si...
2 yaş sonrası kelime tekrarları ile start alan konuşma macerası şimdi 4 kelimelik basit cümlelerle sürüyor, derdini anlatıyor, ne istediğini ne istemediğini açık seçik ifade ediyor. Çoğu zamanda bildiği kelimeleri aralara serpiştirerek motorize bir şekilde anlamadığım bir şeyler anlatıyor, kalakalıyorum..Makara gibi bıdır bıdır birşeyler anlatıyor, sıralıyor, kendince uydurduğu kelimeler ve arada anlamlı kelimelerle destan yazıyor, acayip mimiklerle, hayret ifadeleriyle, kaşları çata çata yada üzgün ifade takınarak.."Yaa öylemi olmuş? Hay allah!" diyorum..."Yaaa!" diyor ellerini yanlara açarak. (Valla öyle oldu ama çare yok! der gibi)
Bazen de anlatıp anlatıp, gülme efekti yapıyor, "hehehehehehe" diye, bi de "komik!" ekliyor sona. O zaman "Ahh gerçekten mi? Hakkaten komikmiş!" diyorum, diyaloğa katılıyorum ama pek bir şey anlamıyorum :)

Ben ufakken annemin cüzdanını karıştırmaya bayılırdım, en sevdiğim köşede, katlanmaktan hafif yıpranmış bir sarı bir kırmızı iki tane kağıt olan bölümdü. O renkli kağıtlarda benim ilk söylediğim yada komik olarak söylediğim kelimeler yazardı, yanlarında açıklamaları ile..Oturup her seferinde aynı iştahla okur, güler, annemi aynı biteviye sorularımla bunaltırdım...Şimdi yazarken düşündüm de abime ait öyle bir kağıt yoktu, 2 kağıt da benimdi. Demekki ben 3 yıl sonra konuşunca o kadar sevinmişki annem, olayı kaydetmeye karar vermiş!! Yada abimin hızına yetişemeyip onunkileri kayıt altına alamamış, ben gayet yayarak ilerlediğim için oturup yazmaya fırsatı olmuş! :)
Bu kağıtları umarım bulurum, scanleyip buraya koymak müthiş olur! Neyse diyeceğim o ki, devir değişti, ben de burada yazayım bazı hoşuma giden kelimeleri...Bu blogların 20 yıl sonra ne olacağından biraz şüpheliyim ama zaten oturup kağıtlara yazsam da annem gibi onları 30 yıl cüzdanımda veya herhangi bir yerde saklayacak kadar düzenli ve arşivci bir ruha sahip değilim...Ama ne yalan söyleyeyim, o kağıtlardaki kelimelerimi annemin el yazısı ile okumak kesinlikle buradan okumaktan bin kat daha anlamlı ve güzeldir...
Gelelim Toti' nin "top 10" una: (benim favoriler)
Kolaka: koala
Donus : domuz
Simoli : Süleyman Bey (kapıcımız)
Lebeden : merdiven
Geli geli : gel gel
Ulu: uyu!
Ulan : uyan!
Kardana : kardanadam
Kırsımı : kırmızı
veee en favorim:
Halay şipenk : havai fişek

Diyaloğumuzun artacağı, bilgiç bilgiç konuşup beni hayretlere düşüreceği günleri iple çekiyorum :)


Fotolar tastamam geçen seneden. İştah 10 numara olan 12.10.09 tarihli, banyo rehaveti 01.10.09 tarihli.

9 yorum:

banu dedi ki...

Itır yaa ben de böyle komik komik kelimeler not almak istiyorum. Biz ulan'ı - Kalkın Ulan! - şeklinde duyabiliyoruz. Anlamda da bir karışma olmadığını biliyorum ne yazık ki :P

xxx dedi ki...

"simoli" benim favorim..tek geçerim !

Sen Gelince dedi ki...

Süpermiş ya:) Itır sadece yazma kamerayla da kayıt altına al. Öyle hızlı gelişiyor ki konuşma... Ben ha bu gün ha yarın derken yarım yamalak telaffuz ettiği pek çok kelime düzeliverdi... Oysa ne çok istiyordum biraz daha öyle devam etmesini. Tununu turuncu oldu, yakarma makarna, mamur yağmur:(

Itır dedi ki...

Banu-Baskın karakter sendromu :) Şirketler yönetecek benim kızım ;)

Esra-Adam kapıya gelince bir bağırıyor Simooooliiiii diye. Sonrada tek tek oyuncaklarını gösteriyor Simoli baaak top! Baaak lego! Simoli 4 köşe tabii :)

Özlem-Çok istiyorum ben de kameraya almayı ama kamerayı görüne dut yemiş bülbül gibi oluyor..Gizli gizli çekmek lazım evet..

Adsız dedi ki...

Şu sarı ve kırmızı kağıtlardan birer tane de ben edinsem iyi olacak:) Zira bizimkinin hiç niyeti yok ıııh larla idare ediyo nasılsa:)
Canan

Itır dedi ki...

Canan, neden adsız diye geliyo yorumların kuzum?? Daha dur..Daha 2yaşına girmedi seninki :)

anne kaleminden dedi ki...

bayıldım arda nın sözlüğüne :))) bizde hava şimşeği havai fişek :)

Itır dedi ki...

Hahaa o da iyiymiş anne kaleminden :) Haklı çocuk, şimşek gibi çakıyor nede olsa..

aslı dedi ki...

Aloooo!!! Haliniz ve vaktiniz yerindeyse sizi anam sobeledi. Bi zahmet sitemize bakınız.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...